7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviško džiazo improvizacijos Ukrainoje

LRKM inf.
Nr. 19 (1511), 2024-05-10
Kronika
Markas Tokaras ir Liudas Mockūnas. T. Ivanausko nuotr.
Markas Tokaras ir Liudas Mockūnas. T. Ivanausko nuotr.

Ukrainoje balandžio 28–gegužės 2 d. vyko improvizacinio džiazo trio – lietuvių Liudo Mockūno (saksofonas) ir Arno Mikalkėno (būgnai, klavišiniai) bei ukrainiečio Marko Tokaro (kontrabosas), šiuo metu tarnaujančio armijoje, koncertų turas. Per penkias dienas Lvive bei Kyjive surengti keturi koncertai bei viena meistriškumo pamoka.

 

Koncertai pradėti balandžio 28 d. Lvivo šiuolaikiniame meno centre „Jam Factory“. Šiame daugiafunkciame meno centre vyksta ne tik parodos, bet ir koncertai, teatro spektakliai, filmų rodymai, menininkų rezidencijos. Meno centro programų direktorė Bozhena Pelenska šių metų pradžioje lankėsi Lietuvoje, kur domėjosi ne tik vaizduojamojo meno, bet ir šiuolaikinės muzikos projektais. Šis vizitas padėjo su meno centru užmegzti puikius kultūrinius ryšius, o džiazo koncertas buvo tik pirmasis iš keleto šiemet planuojamų projektų – birželį čia bus surengtos lietuviško kino dienos, rugpjūčio pabaigoje į mėnesio trukmės rezidenciją atvyksta lietuvių fotografė Aleksandra Bondarev, o rugsėjo 15 d. numatytas Jono Meko poezijos dienos renginys.

 

Balandžio 29-ąją meno centre įvyko meistriškumo pamoka, per kurią muzikantai dalijosi patirtimi su Lvivo muzikos akademijos džiazo katedros studentais.

 

Balandžio 30 d. buvo švenčiama Pasaulinė džiazo diena, jos proga trio koncertavo Kyjivo džiazo klube „32 Jazz Club“. Tai bene aktyviausiai veikiantis muzikos klubas Ukrainos sostinėje, kuriame per savaitę įvyksta trys keturi koncertai. Jame mūsų muzikantai pasirodė jau ne pirmą kartą. Klubo programos direktorius Artur Yampolsky po koncerto sakė, kad improvizacinio džiazo tradicija Ukrainoje beveik neegzistuoja, tad tai yra reta proga pasimėgauti tokia muzika.

 

Gegužės 1 d. minėta Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą diena. Šia proga Kyjivo nacionaliniame operetės teatre atidaryta Stasio Eidrigevičiaus teatro plakatų paroda „Gyvenimas kaip teatras“. Paroda į Kyjivą atkeliavo iš Poltavos, o po mėnesio toliau tęs savo kelionę po Ukrainos teatrus. Atidarymo proga L. Mockūnas, A. Mikalkėnas ir M. Tokaras sugrojo pusvalandžio džiazo standartų programą, kuri labai papildė spalvingų S. Eidrigevičiaus kūrinių nuotaiką.

 

Gegužės 2 d. Lietuvos Respublikos ambasadoje Kyjive vykęs renginys buvo skirtas net trims sukaktims – 1791 m. gegužės 3 d. Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijai, Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO 20-mečiui. Renginys organizuotas kartu su Lenkijos Respublikos ambasada ir Lenkijos kultūros institutu. Šiame koncerte prie trio prisijungė ir saksofonistas iš Lenkijos Maciek Kadziela.

 

Po koncertų muzikantai pasidalijo įspūdžiais ir vieningai sutarė, kad koncertų Ukrainoje atmosfera, ryšys tarp publikos ir muzikantų buvo ypatingas. „Iš vienos pusės, mūsų gretose grojančiam ir armijoje šiuo metu tarnaujančiam ukrainiečių kontrabosininkui Markui Tokarui koncertuoti pastaruosius dvejus metus tenka labai retai, tad jo grojimo skleidžiama energetika buvo sunkiai žodžiais nusakoma. Iš kitos pusės, publika mums dovanojo itin jautrų ir intensyvų įsiklausymą. Tai nepamirštamas potyris, išliksiantis atminty ilgai. Iš vietinių kultūrininkų pasakojimų sužinojome, kad Ukrainos kultūrinis gyvenimas intensyvus, tačiau karo metu daugiausiai sukasi vietinių menininkų ratuose. Todėl atlikėjų iš užsienio pasirodymai itin laukiami ir sutinkami su išskirtiniu susidomėjimu bei pagarba“, – sakė L. Mockūnas.

 

Koncertus inicijavo ir organizavo Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje Tomas Ivanauskas kartu su Lietuvos kultūros institutu, Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje bei Lietuvos garbės konsulatu Lvive.

Žymos:
LRKM inf.,
Markas Tokaras ir Liudas Mockūnas. T. Ivanausko nuotr.
Markas Tokaras ir Liudas Mockūnas. T. Ivanausko nuotr.