7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie unikalias vertybes – autentiškoje aplinkoje

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1511), 2024-05-10
Kultūra Anonsai

Gali būti, kad Utenos kraštotyros muziejuje saugomas akmeninis Dubingių kryžius yra vienintelis tokio tipo istorinis reliktas.

Proga apie tai padiskutuoti jau čia pat, kai 2024 m. gegužės 17 d. Dubingiuose – 2024-ųjų metų Lietuvos mažojoje kultūros sostinėje – vyks renginių programos pristatymo šventė.

Utenos kraštotyros muziejus įgyvendina Lietuvos kultūros tarybos ir Utenos rajono savivaldybės lėšomis finansuojamą projektą „Mobilios parodos „Istorijos ženklai Dubingių kryžiuose“ sukūrimas“. Įgyvendinant projektą atliekami unikalių Muziejaus vertybių tyrinėjimai ir kuriama mobili paroda, kurios pirmasis pristatymas įvyks gegužės 17 d. Dubingiuose, Molėtų r.

Vertybės iš 1954 m. sudegusios senosios Dubingių bažnyčios – kryžiaus formos akmuo, buvęs senosios bažnyčios pamatuose, ir įspūdingų dydžių geležiniai kryžiai – prieš daugiau nei penkis dešimtmečius pateko į Utenos kraštotyros muziejų ir buvo saugomos fonduose. Akmeninis Dubingių kryžius yra autentiškas svarbios Lietuvai vietovės – Dubingių – istorijos reliktas ir po saugiu stikliniu gaubtu bus eksponuojamas prie dabartinės miestelio Šv. Jurgio bažnyčios.

Humanitarinių mokslų daktarė Skirmantė Smilingytė-Žeimienė renginio metu pristatys atrastą istorinę medžiagą apie unikalią vertybę. Kryžių skaitmeninius vaizdus, Dubingių bažnyčios istoriją, iliustruotą nuotraukomis, bus galima pamatyti mobilioje parodoje. Parodos pristatymo metu, remiantis menotyrininkės dr. Jolantos Zabulytės tyrinėjimais, tikimės atsakyti į klausimus, ar tikrai Dubingių kryžiai gali būti vieni seniausių tokio tipo paminklų Lietuvoje, kokia yra bažnyčių senųjų kryžių simbolika ir puošyba, kuo jie saviti ir originalūs.

Stendai ir akmeninio kryžiaus eksponavimas sukurs naują erdvę Dubingių bažnyčios šventoriuje ir bus patrauklus objektas lankymui, pažinimui, o parodos pristatymo renginys įsilies į kultūrinių renginių „Dubingiai – Mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2024“ ciklą.

Žymos:
Rengėjų inf.,